موسیقی کودک

آموزش موسیقی کودک

آموزش موسیقی کودک

آموزش موسیقی کودک

آموزش موسیقی کودک و اهمیت یادگیری موسیقی در سنین کودکی سبب ایجاد حوزه ای از موسیقی به نام آموزش موسیقی کودک شده است. کودکان دنیای زیبا و متفاوتی دارند پس برای تعلیم موسیقی به کودک باید از روش های خاص استفاده کرد. در حقیقت وقتی میگوییم کودک عموما” افراد زیر دوازده سال در دنیای موسیقی را در نظر میگیریم.

تمامی ویژگی های کودکان را باید در  آموزش در نظر گرفت تا بتوان استعداد آن ها را در این زمینه شکوفا کرد . در این نوشته سعی داریم تا بصورت خلاصه ولی جامع به یادگیری موسیقی در سنین پایین، مزایای آموزش موسیقی کودک، روش های آموزشی متداول و نکاتی که برای یادگیری موسیقی کودک دلبندتان نیاز دارید بپردازیم.

 

آموزش موسیقی به کودک در سنین پایین

شروع آموزش موسیقی از سنین پایین بالاترین تاثیر را در پرورش استعداد کودکان دارد. کودکان به دلیل انعطاف پذیری بالا کسب مهارت ،اگر از ابتدا در معرض موسیقی قرار گیرند تاثیر شگرفی در شکل گیری شخصیتی آنها خواهد داشت. آموزش موسیقی از ابتدا به کودکان تاثیر زیادی در پرورش استعداد کودک و تبدیل کردن آنها به یک استاد موسیقی در آینده دارد.

همانطور که میدانید اکثر اساتید و نابغه های موسیقی از سنین پایین آموزش موسیقی را شروع کرده اند که از نمونه های بارز خارج آن میتوان به بتهوون و داخلی به استاد ابوالحسن صبا یا استاد شجریان اشاره کرد. از فرصت و قابلیتی که کودکتان در یادگیری دارد به بهترین نحو استفاده کنید تا از او یک استاد موسیقی بسازید.

 

مزایای آموزش موسیقی کودک

 چرا باید به کودک خود موسیقی را آموزش دهیم ؟ تاثیرات و مزایای موسیقی بر روی کودک را میتوان اینگونه شمرد:

  • افزایش هوش کودک: فرایند یادگیر موسیقی و درگیر شدن کودکان با موسیقی به دلیل فعالیت ذهنی بالا ، باعث استفاده از بخش های مختلف مغز شده و تاثیر خوبی در افزایش کودک دارد .
  • توانایی درک بهتر مفاهیم: قدرت تجزیه و تحلیل کودکانی که موسیقی کار می کنند به مرور زمان بیشتر می شود و توانایی درک اطلاعات و آنالیز و تحلیل مفاهیم بهتری دارند.
  • افزایش خلاقیت:  بی شک قدرت تجسم و خلاقیت کودکان با موسیقی ارتقا می بابد که باعث بهبود روند زندگی در سالهای آتی زندگی خواهد شد.
  • بهبود عمکرد درسی: برخی از والدین تصور می کنند که فعالیت موسیقی برای کودک باعث کاهش عملکرد درسی و نرسیدن به درس می شود در صورتی که تحقیقات نشان از چیز دیگری است. طبق تحقیقاتی که در مدارس آمریکا انجام شده است نمره و عمکلرد درسی دانش آموزانی که ساز مینواختند بهتر از سایر بچه ها بوده است. که دلیل اصلی آن افزایش تمرکز با تمرین های موسیقی است که دردرس خواندن هم تاثیر مثبت می گذارد.
  •  تقویت زبان: شباهت زیاد یادگیر موسیقی به یاگیری زبان باعث تقویت و یادگیری بهتر زبان های خارجی در کودکانی که فعالیت موسیقی انجام می دهند می شود.
  •  آرامش: آرامش یکی از بالاترین موهبت هایی است که موسیقی به انسان هدیه میدهد حال چه کودک باشد چه بزرگسال. تحقیقات نشان داده است که حتی نوزتدان چند روزه نیز می توانند با موسیقی ارتباط برقرار کنند و به آرامش برسند.  اگر کودک شما پرخاش گر است توصیه میکنیم به وی موسیقی آموزش دهید.

نکاتی که قبل از آموزش موسیقی فرزندتان باید بدانید

  •  قبل از اقدام به ثبت نام در کلاس های موسیقی ، ابتدا میزان علاقه کودک خود را به موسیقی پیدا کنید . وی را آماده نمایید و از علاقه کودکتان برای شرکت در کلاس مطمئن شوید. کوکتان را با موسیقی و صدای ساز های مختلف آشنا کنید و ببینید به کدام ساز علاقه بیشتری نشان می دهد.
  •  به سن کودکتان توجه کنید یاد گیری موسیقی از سن 5 سالگی هم می تواند شروع شود اما اینکه در هر سنی چگونه شروع شود و نیز چه سازی مناسب تر است نیاز به دقت دارد. برای اطلاع از سن و ساز مناسب برای شروع موسیقی نوشته کامل و جامع ما را بدر این زمینه بخوانید (کلیک کنید
  •  مکان مناسب و نحوه کلاس موسیقی که برای کودکتان مناسب تر است انتخاب کنید کلاس موسیقی می تواند در منزل شما یا در آموزشگاه یا به صورت آموزش آنلاین موسیقی باشد. البته برای کودکان به دلیل روحیه کم صبری آنها آموزش آنلاین زیاد توصیه نمی گردد .
  •  همکاری والدین در فرآیند یادگیری موسیقی کمک شایانی می کند. میزان پیشرفت کودکتان را بررسی کنید در هنگام تمرین کردن در منزل با کودکتان همراه شوید و همیشه به وی انگیزه بدهید و تشویقش کنید. بسیاری از نوابغ موسیقی نیز با تشویق والدین به موفقیت در آینده رسیدند.

بهترین روش های آموزش موسیقی کودک در جهان

روش های متنوعی در تدریس موسیقی کودکان وجود دارد که توسط مدرسان موسیقی استفاده می شوند. بعضی از بهترین شیوه های آموزش موسیقی کودک، ایجاد کنجکاوی کودک است. در این روش به کودکان آموزش داده می شود تا موسیقی را مانند زبان مادری یاد بگیرند. روش های پیش رو در این نوشته برای مدت طولانی مورد استفاده قرار گرفته اند، و موفقیت این روش ها تا حدود بسیاریی ثابت شده است.
یکی از مواردی که در زمینه آموزش موسیقی کودک موثر است اینکه به کودکان یاد می دهند تا فقط شنونده صرف نباشند بلکه وی را تشویق می نمایند تا مشارکت فعال در نواختن داشته باشد و خلاقیت خود را در نوازندگی بروز دهند. این روش ها توسط مدرسان موسیقی در سراسر مدارس جهان استفاده می شود. در این نوشته چهار روش از متد های رایج آموزش موسیقی کودک معرفی حضور شما می شود.

متد آموزشی ارف

اگر اندکی بهدنیای موسیقی وارد شده باشید بی شک متد ارف را شنیده اید. متد ارف یکی از روش های محبوب و کاربردی آموزش موسیقی کودک است که ذهن و بدن کودک را از طریق ترکیبی از آواز، رقص، بازیگری با استفاده از آلات موسیقی ساده و مخصوص این روش درگیر موسیقی می شود.
این روش توسط کارل ارف (Carl Orff)، آهنگساز  و مدرس آلمانی ، در سال های 1920 تا 1930 ابداع شده است و ایده آن بر پایه اعتقاد کارل ارف به اهمیت ریتم و حرکت در موسیقی شکل گرفت. آلات موسیقی که در این روش استفاده می شوند شامل سازهای سیلوفون(xylophones) متالوفون(metallophone) بلز، سنج، طبل، دایره و غیره است.

این روش جالب به کودکان کمک میکند تا موسیقی را در همان سطح فهم و درک خود آموزش ببینند. این روش با تاکید بر ادغام موسیقی با سایر هنرها ازجمله داستان، شعر، رقص و بازیگری می باشد. معلم داستان یا شعری را در کلاس موسیقی می خواند و هنرجویان با استفاده از آلات موسیقی ، جلوه های صوتی را با نواختن اضافه می کنند. سپس مدرس با استفاده از ساز با کودکان همراهی می کند.
روش ارف موسیقی را در چهار مرحله تقلید، اکتشاف، بداهه نوازی و آهنگ سازی آموزش می دهد.

متد آموزشی کودالی(kodaly)

این روش توسط زولتان کودالی(Zoltan Kodaly) آهنگساز و مدرس موسیقی مجارستانی ابداع شده است. منطق روش Kodaly این است که یادگیری موسیقی زمانی که از سنین پایین تر آغاز شود، موثر بوده و هر فرد توانایی یادگیری موسیقی را از طریق استفاده از موسیقی محلی و آهنگ های فولکوریک یا با ارزش هنری را داراست.

متد کودالی

متد کودالی

در روش کودالی ، آواز به عنوان یکی از ارکان مهم آموزش موسیقی کودک می باشد. یکی از خلاقیت های این روش استفاده از علائم دست و انگشتان برای یادگیری نت های موسیقی است، به این صورت که هر شکل خاص از دست و انگشت نماد یک نت موسیقی است که برای یادگیری نت به بچه ها در سنین پایین تر بسیار ساده و قابل فهم و یادگیری است.

این علائم دست با سلفژ و خواندن نت با دهان ترکیب می شود که سبب یادگیری صحیح خواندن در گام موسیقی می شود. همچنین از یک سیستم صداهای ریتمیک برای یادگیری ریتم و سرعت استفاده می شود. از طریق این روشهای ترکیبی کودالی کودکان به طور طبیعی به خواندن و تشخیص نت با شنیدن صدا مسلط خواهند شد.

روش آموزش موسیقی کودک سوزوکی

روش سوزوکی توسط دکتر شینیچی سوزوکی، ویولنیست مشهور ژاپنی ابداع شده است. او برای دیوان امپریال ژاپن ساز می نواخت  که گروه او شامل چهار نفر از خواهران و برادرانش بودند. دکتر سوزوکی روش خود را برای آموزش ویولون به کودکان در یک مدرسه موسیقی در ژاپن و در سال 1964 شروع کرده اما بعدها به دلیل اثربخشی به آمریکا و دیگر کشورها راه یافت .
سوزوکی روش آموزشی خود را بر اساس توانایی ذاتی کودک برای یادگیری زبان مادری پایه ریزی کرده است. وی اصول اساسی درک زبان مادری را در آموزش موسیقی به کار برده و روش خود را رویکرد زبان مادری یا روش گوشی نامید. از طریق گوش دادن، تکرار، حفظ کردن، ساختن واژگان و…که بدین صورت موسیقی بخشی از وجود کودک می شود.

در مدارس موسیقی دنیا ، عمدتا” کودکان یادگیری درس های ویولن را در سنین 2 یا 3 سالگی آغاز می کنند!! هنرجویان سوزوکی ابتدا آهنگ های بزرگ کلاسیک و قطعات موسیقی را بطور منظم گوش میدهند که بیاموزند چگونه بنوازند. روش گوشی که شاید ما هم قبلا شنیده ایم.

سوزوکی

سوزوکی

در حالی که هنرجویان کودک در مدرسه هستند موسیقی به صورت مداوم پخش می شود تا آنها را در موسیقی غوطه ور سازند. این کار باعث می شود کودکان به مرور زمان گوش موسیقیایی خود را قوی کنند و همچنین تغییر گام، زمان بندی و سرعت را در موسیقی تشخیص دهند. دانش آموزان با مشاهدۀ یاد می گیرند و به صورت گروهی آموزش می بینند و تعامل اجتماعی و همکاری در میان دانش آموزان تقویت می شود.
روش سوزوکی بر اهمیت دخالت والدین در آموزش موسیقی کودک تاکید بسزایی دارد. والدین تشویق می شوند تا با مدرسان همکاری کنند تا به یک هدف مشترک برسند. والدین می توانند در کلاس شرکت کنند و به عنوان مدرس در خانه عمل نمایند.

متد آموزشی دالکروز

روش دالکروز، که به عنوان روش حرکات موزون نیز شناخته می شود، متد دیگری است که مدرسان برای تدریس مفاهیم موسیقی استفاده می کنند. امیل دال کروز، آهنگساز و مدرس موسیقی سوئیسی، این روش را برای آموزش ریتم، ساختار و بیان موسیقی از طریق ترکیب موسیقی و حرکات جنبشی بدن توسعه داد. این روش با تمرین های شنیداری و سلفژ آغاز می شود تا گوش موسیقیایی کودک را تقویت کند. تفاوت آموزش سلفژ در روش دالکروز این است که همیشه با حرکات موزون بدن ترکیب می شود.

دال کروز

دال کروز

 

هنرجویان ابتدا موسیقی را خوب گوش می دهند سپس قطعه ای را که می شنوند با حرکات موزون بدنی که به صورت بداهه اجرا می شود بیان می کنند مثلا نت و ریتم را با قدم زدن و کف زدن نشان می دهند. بداهه انجام دادن حرکات یکی دیگر از ویژگی های این روش است که به دانش آموزان کمک می کند واکنش ها و پاسخ های فیزیکی خود به موسیقی را بروز دهند.
منطق این روش آن است که بهترین حالت یادگیری موسیقی زمانی است که بیشترین حواس چندگانه بکار برده شود. دال کروز معتقد بود که موسیقی باید از طریق حسگرهای لمسی، زیبایی شناختی ذهنی و بصری آموزش داده شود. در ایالات متحده، کالج های معتبری  تدریس به روش دال کروز را ارائه می دهند.

مقایسه با روش های سنتی آموزش موسیقی کودک

در روش های سنتی آموزشها اغلب به صورت انفرادی می باشد و قابلیت استفاده از فعالیت های گروهی و افزایش و تعامل کودکان با یکدیگر کم است. در این روش ها به دلیل رسمی بودن کلاس های موسیقی و سخت بودن شروع آموزش کودکان، امکان انگیزه و اشتیاق در کلاس و لذت از بردن از تمرین موسیقی کمتر است. کودک باید آزاد باشد تا بتواند از آزادی خود لذت ببرد و با راحتی به آموزش موسیقی بپردازد. متد های مدرن گفته شده بر مبنای یک مسیر آموزشی برای کودکان به پیش می رود تا کودکان را در طول یادگیری موسیقی همراهی می کند . بر خلاف روش های سنتی، در این روش ها نقش والدین و تاثیر گذاری آنها بر یادگیری کودک بیشتر می باشد که باعث علاقه مندی و انگیزه بیشتر کودکان در خارج از کلاس و محیط منزل برای تمرین موسیقی می شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر و خواندن مقالات و نوشته ای بیشتر میتوانید به وبلاگ وبسایت ملودینگ مراجعه فرمایید.

بازگشت به لیست

20 نظر در “آموزش موسیقی کودک

  1. سعیده ناصح گفت:

    جالب بود ممنون از نویسنده

  2. SIMPELO573 گفت:

    Thank you!!1

  3. معصومه گفت:

    پسر من هشت سالش هست پیانو دوست داره ولی هزینه اش زیاده. شما جایی نمیشناسید که پیانو برای نواختن داشته باشند

  4. aida گفت:

    میشه با بچه آموزش موسیقی مجازی کار کرد؟ دختر من هشت سالشه.

  5. هیچ وقت به موسیقی برای بچه از این زاویه نگاه نکرده بودم . ولی خب پولش زیاده. شهریه آموزش هم زیاده. تازه باید یکی هی بچه رو ببره آموزشگاه برگردونه

  6. ممنون جالب و روانشناسانه نوشتید

  7. ناهید . م گفت:

    در کنار موسیقی سعی کنید به بچه هاتون نقاشی و زبان هم یاد بدید. خیلی تاثیر میذاره تو روحیه بچه .

  8. ixuitaw گفت:

    یه داربوکا بدین به بچه هاتون روز و شبتون رو ازتون و همسایتون بگیرند

  9. mohsen گفت:

    بسیار عالی بود دم شما گرم

  10. خانم سما گفت:

    من دخترم خیلی علاقه مند به هنگ درام هست و الان یازده سالش هست. پیشنهادتون چی هست.

  11. راهنمایی خوبی بود مرسی

  12. farooq zaker گفت:

    خوبه ولی یهو دو سه میلیون به هرچی ساز بدم این پسر شیطون من دو روز باهاش بازی میکنه روز سوم پرتش میکنه اونور اتاق

  13. کدوم یکی از این روشها رو شما پیشنهاد میدید برای شروع

  14. من دخترم خیلی هنگ درام دوست داره شش سالشه. به نظرتون هنگ درام بگیرم براش یا دلش رو میزنه

  15. خیلی جامع و کامل بود. شما خودتون هم آموزش کودک دارید؟ من برای پسرم به نظرتون مجازی بگیرم خوبه یا حضوری؟

  16. Cefrina Cefrina گفت:

    انشا … کرونا تموم بشه واسه پسرم برنامه های خوبی دارم

  17. Acifova Acifova گفت:

    من پیشنهادم فلوت ریکوردر هست. خوبه برای بچه

  18. نازنین گفت:

    کاخن برای بچه خوبه به نظرم. من گرفتم برای پسرم. خوب پیشرفت کرده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Enter Captcha Here : *

Reload Image